Publisert i 
Mindfulness
 den  
May 22, 2021

Hva er mindfulness? Er det noe for deg?

Lurer på du hva mindfuless er? Da er du på riktig sted. Her forklarer vi hva mindfulnes er og gir deg en enkel guide til hvordan du kan begynne å dra nytte av alle de herlige godene mindfulness tilbyr

Mindfulness roses av mange og har blitt svært populært den siste tiden, og med god grunn. Det som er så fint med mindfulness er at det er en egenskap alle har, som kan styrkes med trening.

hvordan meditere mindfulness kurs the asanas hvorfor meditere meditasjonspute yogapute meditasjonsmatte naturlig yogautstyr

Mindfulness, eller oppmerksomt nærvær, som det ofte kalles på norsk, er ofte beskrevet som

"the awareness that arises by paying attention, on purpose, in the present moment, and non-judgementally." - Jon Kabat Zin

Dette er jo en munnfull 😅, særlig om man er ny til mindfulness. Så la oss forklare hva det betyr i sin enkleste form. Mindfulness er rett og slett det å legge merke til ting i øyeblikket. Ja - bare legge merke til ting. Det å være til stedet i øyelikket med din oppmerksomhet, er hjertet av mindfulness. Dersom du legger merke til ting, da er du mindful om disse tingene. Det er virkelig så simpelt, i sin enkleste form.

Dersom vi tar det et steg videre, så ser vi at det vi legger merke til i øyeblikket, er med en vennlig, åpen holdning, uten å dømme det som skjer, men simpelthen legge merke til det, uten å la tankene eller følelsene våre ta overhånd.

hvordan meditere mindfulness kurs the asanas hvorfor meditere meditasjonspute yogapute meditasjonsmatte naturlig yogautstyr

Så hva er det vi skal legge merke til?

Det kan være hva som helst; vinden, bakgrunnsmusikk, tankene dine, følelsene dine, tuppen av nesen din, lukten av en blomst eller enhver kroppslig opplevelse du har akkurat nå. Du kan til og med gå, snakke, spise og lytte mens du er mindful.

hvordan meditere mindfulness kurs the asanas hvorfor meditere meditasjonspute yogapute meditasjonsmatte naturlig yogautstyr
hvordan meditere mindfulness kurs the asanas hvorfor meditere meditasjonspute yogapute meditasjonsmatte naturlig yogautstyr
No items found.

Pusten er en av de mest populære måtene å rette oppmerksomheten til nuet. Pusten er noe som er tilgjenglig til enhver tid og det tilkommer ikke noen abonnementskostnader ved å bruke den 🤪

Er det virkelig så enkelt?

Det å være til stedet i øyelikket og legge merke til ting med din oppmerksomhet, er hjertet av mindfulness. Så i teorien så er det altså så enkelt. Utfordringen kommer når man skal utføre det i praksis. Når du har valgt noe å legge merke til, så trenger du altså å fokusere på det.

La oss se for oss dette i praksis, for eksempel, en 5 minutters pusteøvelse. Først så velger du noe å legge merke til, i dette tilfellet pusten din. Det er best å ha et spesifikt fokus, så vi skal fokusere på luften som går inn og ut av neseborene dine. Føl den kalde luften som kommer inn gjennom neseborene når du puster inn, og den varme pusten som kommer ut når du puster ut. Fortsett å puste noen ganger, mens du legger merke til dette.

Virker enkelt, ikke sant? Men dette kan være mer utfordrende enn man tror. På et eller annet tidspunkt vil tankene dukke opp i bakgrunnen, som de nesten alltid gjør hos de fleste. Og ofte, uten at man er klar over det, så begynner tankene å vandre til noe som har skjedd i fortiden eller noe som skal skje i framtiden. Vipps så er man plutselig ikke i nuet lengre, man er langt fram eller tilbake i tid. Hehe. We have all been there.

Ta det helt med ro, dette er fullstendig normalt. Når du legger merke til at tankene dine har vandret, så kan du returnere fokuset til pusten din. Dette må man ofte gjøre flere ganger. Konseptet er at du selv oppdager at tankene dine har vandret og fokuset på nuet har forsvunnet, og selv bringer fokuset tilbake til det du skulle legger merke til, som i dette tilfelle var pusten din.

Det er her magien skjer og med en daglig praksis så forbereder du deg selv til å forbli i nuet når livet gir deg en utfordring og du virkelig trenger det.

Hjerneforskning viser at det å trene oppmerksomheten vår med mindfulness, så styrker vi aktiviteten i hjernenområdet vi bruker til viktige avgjørelser og planlegging. I tillegg så roer mindfulness ned stressresponsen i hjernen. Hukommelsen styrkes og aktiviteten øker i de områdene i hjernen som er assosiert med innlevelse og empati.

Etterhvert som du trener opp din mindfulness-"muskel", så kan du enklere legge merke til når du begynner å bli oppkavet over noe, før du blir overveldet med stress og du har evnen til å veilede deg selv tilbake til nuet, for mer tilstedeværelse, bedre fokus, redusert stress og bedre velvære. Dette gir rom for flere positive følelser og opplevelser. I likhet til en profesjonell atlet i en viktig konkurranse, så er det den daglige praksisen som forbereder dem for å mestre det viktige øyeblikket, det kommer ikke magisk av seg selv, på selve dagen, uten grunnarbeidet.

Ohh, fortell meg mer om fordelene 😍

De positive helsefordelene med mindfulness er mangfoldige. Mest populært og attraktivt for de fleste er at det gir oss friheten til å være her og nå, kun i dette øyeblikket, å slippe å gnage på fortiden eller stresse over det som skal skje videre. Hjernen vår blir mer motstandsdyktig mot stress.

Ved å bruke verktøy som mindfulness, skaper vi mer tilstedeværelse og forhindrer at tankene og følelsene våre tar oss med på en ufrivillig berg- og dalbanetur i et stressreaktivt mønster. Det kan redusere bekymringer og gi oss mer selv-aksept og bedre stresshåndtering. Noen studier har også dokumentert gunstige endringer i immunforsvar, genfunksjon og hjernens struktur og funksjon etter mindfulness-trening.

Mindfulness er til og med blitt relativt "mainstream" i business. De største bedriftene i verden, som Google, Apple og Nike tilbyr mindfulnesstrening til sine ansatte da dette viser seg å senke stress og øke deres produktivitet.

Yay, her er det mange goder å høste!

😍 Vil du prøve selv? En enkel måte å bli introdusert til mindfulness er gjennom guidet mindfulness meditasjoner. Bli ledet gjennom en kroppsscanningsøvelse på norsk her: