Publisert i 
Yoga
 den  
May 22, 2021

Hvordan vaske din yogamatte - Slik rengjører du yogamatten

Lurer du på hvordan du renser yogamatten? Da er du på riktig sted. Her går vi gjennom enkle tips for hvordan du enkelt kan rengjøre yogamatten.

Etter en herlig yogaøkt er det lettvindt og fristende og rulle sammen matten og fortsette dagen uten å tenkte noe over rengjøringen. Vi kan sikkert alle kjenne oss igjen der 🤪. Men for en fresh og ren yogamatte, så trenger den en rens innimellom som forlenger holdbarheten og forhindrer at den blir glatt over tid. Grunnen til å prioritere en jevnlig rengjøring av yogamatten er at hver gang man bruker den så legger man igjen døde hudceller, fett og svette på matten. Summen av dette over tid kan gjøre yogamatten din glatt. Følg tipsene under for å gjøre matten din ren og klar for neste yogaøkt:

Den enkleste måten å rense yogamatten din er:

 1. Vask yogamatten din ca. hver 3-8 gang du bruker den
 2. Bruk en klut eller svamp med rent vann
 3. Vask over hele overflaten av matten
 4. La den lufttørke ved å ligge flatt på gulvet
 5. Når den er tørr, kan du rulle den opp som vanlig

For en dypere rens for å fjerne svette, hudoljer og smuss som har bygget seg opp kan du lage din egen DIY yogamatte spray for en freshere yogamatte. Det er enkelt å lage sin egen spray for å vaske yogamatten med. Ingrediensene du trenger er din favoritt eterisk olje, klar edikk, vann og en liten sprayflaske til å ha rensen i. Når man legger til eddik i blandingen hjelper det med å fjerne hudolje og svette fra matten. Den eteriske oljen gir rensen en deilig lukt og hjelper å kamuflere eddiklukten.

hvordan vaske kork yogamatte. rengjøre yogamatte kork. naturlig rens eteriske oljer eddik
Velg din favorittlukt
 1. Lag en blanding av 1 del klar edikk og 4 deler vann.
 2. Drypp oppi cirka 10 dråper eterisk olje. Her må du velge en olje med en duft du synes er behagelig, og velg gjerne en olje som har en egenskap som passer godt overens med din yogapraksis. Bruker du yoga mest til avslapning, så bør du kanskje velge en beroligende olje, liker du litt mer fysiske yogaformer så kan du velge en oppkvikkende olje. Eller du kan bare velge en som lukter rent og friskt, slik som eukalyptus.
 3. Hell blandingen over på en liten sprayflaske.
 4. Rist sprayflasken godt
 5. Spray blandingen godt over yogamatten
 6. Dersom yogamatten din trenger en ekstra dyprens, kan du la blandingen virke i 1-3 minutter
 7. Vask av med en myk klut - en mikrofiberklut fungere godt.
 8. La den lufttørke ved å ligge flatt på gulvet
 9. Når den er tørr, kan du rulle den opp som vanlig
hvordan rense kork yogmatte vaske rengjøre yogamatte naturlig oppskrift eteriske oljer eddik blanding
hvordan rense kork yogmatte vaske rengjøre yogamatte naturlig oppskrift eteriske oljer eddik blanding
No items found.

Dersom du opplever at yogamatten din er glatt, så kan du ta ulike grep for få tilbake det optimale grepet på matten.

 1. Det første du bør gjøre er å vaske yogamatten godt, som beskrevet over, for å sjekke om det er smuss, svette og hudoljer som kan ha hopet seg opp på yogamattens overflate. Dersom dette ikke skulle hjelpe, kan du prøve metodene under:
 2. Strø grove havsaltkorn over matten og skrubb matten lett med klut og varmt vann, og la den tørke godt i et tørt og romtemperert rom(unngå våtrom eller fuktige rom som kjeller), gjerne i solen. Dette kan gi bedre grep.
 3. Bruk et grovt sandpapir og sand forsiktig det øverste laget av matten for en fornyende effekt av topplaget. NB.Vært oppmerksom på at garantien på yogamatte hos mange Yoga forhandlere kan falle bort dersom man bruker sandpapir! 
 4. Pass alltid på at du ikke bruker fuktighetskrem på hender og føtter før du bruker matten, da dette ofte legger seg som en hinne på toppen av yogamatten og gjør den glattere.

Vipps, så der yogamatte så god som ny!

For mer inspo, se hvordan Adrienne lager sin yogamattespray med Witch Hazel og Eteriske oljer: